Če je nepremičnina že vpisana v zemljiško knjigo, se kupec zmanjšanju tveganja izogne, če upošteva naslednje korake:

1. Kupec  tik pred podpisom prodajne pogodbe preveri pravno stanje v zemljiški knjigi.

2. Prodajalec izroči izvirnik pogodbe notarju (ali nepremičninski družbi ) v hrambo

3. Prodajalec izroči pooblastilo notarju, da v korist kupca vloži PREDLOG ZA ZAZANAMBO VRSTNEGA REDA ZA PRIDOBITEV LASTNINSKE PRAVICE NA NEPREMIČNINI ..Primer: če bo predlagana zaznamba vrstnega reda za pridobitev lastninske pravice z učinkom od 13.maja 2005, predlog za vknjižbo lastninske pravice v zaznamovanem vrstnem redu, pa bo vložen 10.decembra 2005, se bo štelo, da vknjižba pridobitve lastninske pravice učinkuje od 13. maja 2005 in če bi lastnik nepremičnine po 13.5.2005 ustanovil na tej isti nepremičnini npr.hipoteko, jo bo sodišče nato po uradni dolžnosti izbrisalo, ko bo dovolilo vknjižbo lastninske pravice v zaznamovanem vrstnem redu.

4.Prodajalec izroči kupcu (ali nepremičninski družbi) kopijo notarskega potrdila o hrambi izvirnika prodajne pogodbe in kopijo poooblastila za vložitev zaznambe vrstnega reda za pridobitev lastninske pravice na nepremičnini v korist kupca.

5. Kupec plača kupnino na račun prodajalca; dokazila o plačilu kupnine pa hrani kupec (ali nepremičninska družba).

O ZADEVI IMAMO VEČ IZKUŠENJ IN POZNAMO REŠITVE, ZATO NAS LAHKO KONTAKTIRATE NA 041/348-145 ALI NAM PIŠETE NA: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..